Musik för avslappning

Det har forskats och skrivits mycket om musikens roll får vårt fysiska och psykiska välbefinnande. Musik kan fylla en rad olika funktioner för människor. Det kan framkalla glädje, sorg, nostalgi och till och med ilska. Den kan också hjälpa oss att fokusera. Viss musik effektiviserar din träning, medan annan musik fungerar bättre som avslappning. Givetvis skiljer det sig från person till person vad en viss sorts musik gör för en. Generellt sett kan man dock säga att musik med ett lite högre tempo fungerar bra i träningssituationer, medan musik i lägre tempo och gärna instrumental fungerar bra för exempelvis avslappning.

Sänk farten och blodtrycket

Att musik har lugnande effekter på människor kommer säkerligen inte som en nyhet, men vad är det egentligen som händer med oss när vi lyssnar på musik? Studier har visat att musiken dämpar blodtrycket, hjärtats hastighet och andningshastigheten. Musiken tycks fungera bättre både än traditionella avslappningsövningar och lugnande medicin. Mozarts klassiska musik har fungerat som ett gott exempel för detta i flera studier. Vad gäller vilken musik du bör lyssna på i till exempel avslappingssituationer är en svår fråga att besvara. Klassisk och instrumental musik har sedan långt tillbaka ansetts vara det bästa, men egentligen kan all musik du själv tycker är bra få dig att stressa ned. Om du ska göra specifika avslappningsövningar till din musik kan det dock vara bra att välja musik som inte ”tar över”, utan som gör att du fortfarande kan koncentrera dig på de övningar du ska utföra. Exakt vilken sorts musik som passar dig avgör du!

Original Caption: Irish singer Enya arrives as a guest for the premiere of the new film "Sweet November" February 12, 2001 in Los Angeles. The romantic drama stars Keanu Reeves and Charlize Theron. REUTERS/Fred Prouser

Enya och annan avslappningsmusik

Olika sorters musik kan påverka oss på olika sätt. En artist som det har pratats mycket om i samband med meditation, avslappning och lugn är Enya. Hennes musik har använts i olika avslappningssammanhang, men även för att lindra sorg i samband med till exempel terrordåden den 11 september 2001. Enya har även gjort musik till Sagan om Ringen. Du känner kanske till ”May it be” som hon till och med blev nominerad till en Oscar för? Andra kända låtar med Enya är till exempel ”Dreams are more precious” och ”Wild child”. Inspirationen har hon sagt kommer från klassisk musik och kyrkomusik. Är du inget större fan av Enya finns det mycket annat att välja på. Testa till exempel en hel skiva med blandade musiker eller sök på Youtube. Vill du ha så enkla ljud som möjligt kan du hitta klipp med exempelvis regn- och havsljud som många tycker är avslappnande.