Filmmusik

Filmmusik är, precis som det låter som, musik som finns med i filmer. Det är ofta bakgrundsmusik, men kan även förekomma mer framträdande i vissa filmer och scener. Bakgrundsmusik är ofta klassisk och/eller instrumental musik, medan det så kallade soundtrack-konceptet oftare består av populärkulturell musik som ska passa in på filmens konstnärliga uttryck och tema. Idag har denna typ av filmmusik blivit alltmer märkbar. Musiken kan dessutom vara mer eller mindre kopplad till filmen. Vissa stycken är skrivna och inspelade till en specifik film, medan andra från början är fristående låtar som har givit sitt godkännande att vara med i en film. Att redan kända artister och band skapar musik till en specifik film blir också allt vanligare idag, ett exempel är Coldplays Chris Martin.

John Williams berömda kompositioner

John Williams måste ses som en av filmvärldens mest berömda tonsättare. Många av hans verk till filmer har kommit att bli något av det första vi tänker på när vi hörs filmernas namn. Jurassic Park, E.T., Indiana Jones, Hajen och Stålmannen är ett litet urval av filmer och filmserier som han har arbetat med. Han har fått hela 49 Oscars-nomineringar, vilket gör honom till den person som, efter Walt Disney, har fått flest Oscars-nomineringar. Ett av de stycken han har blivit allra mest känd för är ledmotivet till Star Wars (Stjärnornas krig) från 1977. Han gjorde dessutom flera andra musikstycken till filmen och dess uppföljare. Än idag är musiken till den första filmen den mest inkomstbringande icke-populärmusiken någonsin, vilket säger mycket om hur populär den blev. John Williams och hans musik är därmed ett utmärkt exempel på filmmusik som är så integrerad med filmen att den för många är omöjligt att koppla bort från filmen i fråga.Lär dig mer om musik 2

Populärmusik i film

Ett annat sätt att prata om filmmusik på är de soundtrack som ibland släpps i samband med filmen i fråga. Dessa består av låtar som finns med i filmen (dock kan vissa soundtrack bestå av ytterligare låtar som inte har särskilt stor roll i filmen, men som passar in på temat). Hos vissa filmer består dessa soundtracks av låtar som fanns redan en längre tid innan filmen gavs ut. Två exempel är soundtracket till filmerna Almost Famous och Trainspotting. Almost Famous, en film om en ung musikreporter på 70-talet, består av välkända låtar av bland andra The Who, Simon & Garfunkel, Led Zeppelin och Elton John. Soundtracket till Trainspotting, en film om drogmissbrukare i Skottland på 90-talet, innehåller spår av till exempel Iggy Pop, Lou Reed, New Order och Blur. Att på det här sättet ta redan befintlig musik och placera den i filmen har verkligen skapat en karaktäristisk känsla för båda dessa filmernas teman.