Internationella musikproducenter

Har du alltid förundrats över välproducerade låtar och undrat vilka som egentligen står bakom dem? Ofta är det talangfulla musikproducenter som skapar hitlåtarna som går på radion. Sverige har bland annat Max Martin, en högt ansedd producent som skrivit fler listettor än de flesta storartisterna genom tiderna. Vilka andra namn finns det när vi tar en närmare titt på andra internationella musikproducenter? Ett av de hetaste namnen under 2000-talet är Pharrell Williams, en amerikansk sångare, producent och rappare. Han har stått bakom ett stort antal hitlåtarna som exempelvis Happy och Frontin’.

Will.I.Am från Black Eyed Peas

600px-Will.i.am_in_2012Alla musikintresserade kan glädjas åt att Pharrell kommer till Skandinavien under 2016. En annan ständigt aktuell musikproducent är Will.I.Am, känd från bland annat bandet Black Eyed Peas, en grupp som han var med och bildade i slutet av 80-talet. Tillsammans med Black Eyed Peas har han vunnit sju Grammy Awards, åtta American Music Awards och tre World Music Awards. Utöver det har Will.I.Am även producerat fyra soloplattor och skapat musik åt andra kända artister som David Guetta, Lady Gaga, Nicki Minaj, Earth, Wind & Fire och Michael Jackson. Om man räknar med hans karriär med Black Eyed Peas har han lyckats producera 34 topp 40-låtar i Storbritannien och man räknar med att han sålt runt 9,4 miljoner singlar i hela landet. Precis som många andra producenter så har Will.I.Am många bollar i luften och håller sig ständigt upptagen med nya projekt, även utanför musikvärlden. Han har bland annat varit med i filmer och startat klädmärken.

Internet hjälper spridning av musik

Med hjälp av nätet och datorernas framfart har det blivit mycket lättare att producera och dela sin musik. Verktyg som tidigare kostade tusentals kronor reas ut och på obskyra sidor kan man ladda ned många piratkopierade program helt gratis. Det öppnar upp en helt ny värld av möjligheter för dem som önskar att syssla med musik på ett eller annat sätt. Även sidor där du kan dela videos har gjort att musik uppmärksammas på ett helt annat sätt. Med hjälp av YouTube har man numera tillgång till gamla musikvideos och spelningar som många har trott gått förlorade. Du har säkerligen inte missat när Pharrell rörs till tårar i viral video eller när den asiatiska storstjärnan Psy dansar till megahiten Gangnam Style, den första videon som nådde över en miljard visningar på YouTube. Vare sig du är beundrare av kreativa genier eller önskar att bli en själv så har möjligheterna aldrig varit större.