Arbeta som musikproducent

Har du ett stort musikintresse och drömmer om att kunna försörja dig som musiker? Det är du inte ensam om. Det finns många som drömmer om en karriär inom musikbranschen och du har därför en stenhård konkurrens om jobben. Om du har en genuin passion för allt som har med musik att göra ska du dock inte låta detta hindra dig. Börja istället tänka på hur du skulle vilja arbeta med musik. Vill du vara gatumusikant, låtskrivare eller kanske musikproducent? Som svensk behöver du inte leta länge för att hitta inspiration.

 

Musikproducenter från Sverige

Happy music producer working at a recording studio - arts and entertainment conceptsSverige har under åren legat i framkant när det kommer till musikindustrin. Vi har inte bara lyckats exportera stora band och artister som ABBA och The Cardigans, vi har också en lång rad talangfulla musikproducenter. Visste du exempelvis att svensken Max Martin, född Martin Karl Sandberg, har haft 54 hitlåtar på topp 10-listor över hela världen? Det går att jämföra med andra välkända artister som Madonna, Elvis Presley och The Beatles som har haft 38, 36 och 34 stycken vardera. När The Hollywood Reporter gjorde en undersökning av Max Martins låtkatalog visade det sig att hans singlar har sålt över 135 miljoner exemplar. Han behöver därmed aldrig titta på sitt bankkonto om han önskar att köpa soffor och andra möbler. Max Martin inledde sin karriär som lärling till den svenska DJ:n Dag Krister “Dagge” Volle, mer känd som Denniz Pop. De kom att samarbeta och producera låtar för band som Backstreet Boys och Ace of Base.

Hur börjar man som musikproducent?

När man tar en närmare titt på en lista över svenska musikproducenter och börjar gräva i deras förflutna är det svårt att ge ett rakt svar över vägen till framgång. Max Martin började som frontfigur för hårdrocksbandet It’s Alive och det var först efter att de misslyckats med sin egna hårdrockskarriär som han tog steget ut och började producera musik för popartister. Hans mentor, Denniz Pop började som DJ och startade sedan Cheiron Studios i Kungsholmen för att producera musik för bland annat Dr. Alban. Andreas Carlsson, känd för att ha suttit i juryn på Idol, var också han del av Cheiron Studios men gick sedan sin egna väg efter att den välkända studion lades ned. Gemensamt för dem alla är att de haft ett brinnande musikintresse som gett dem en framåtrörelse. Man märker också att de alla umgåtts med personer som delat deras intresse och kunnat bidra med både kontaktnät och goda råd.