Arbeta som musiker

Brinner du för musik och vill göra ditt intresse till din inkomstbringande verksamhet? Att arbeta som musiker är ett vanligt jobb. Branschen är bred, man kan jobba som DJ, som medlem i ett band eller – om man har tur – som professionell musiker med skivkontrakt. På hobbynivå jobbar många musiker som frilansare, vilket innebär att de reser runt och spelar på bröllop och fester som del i ett partyband. Arbetstiderna kan vara obekväma men gigen är ofta roliga och ger mer än bara pengar och mat i gage – du får även en festlig upplevelse som du kan berätta om för andra.

hallows.2.se

Lev på din hobby

Sverige är ett av de länderna som exporterar mest musik. Vårt land är grogrund för många stora stjärnor som First Aid Kit, Zara Larsson, Avicii, Robyn och givetvis de gamla ikonerna i ABBA. Dessa människor har kommit långt med sin dröm eftersom de vågade tro på den. Att kunna leva på sin hobby är ett säkert sätt att alltid vara glad när man går till jobbet, eftersom man själv har skapat sitt arbete. Vare sig din hobby är att spela musik, vara rösten i ljudböcker eller kanske bli en internationellt erkänd textskrivare finns det bara en väg att gå för att se om drömmen håller – våga testa. För att komma igång kan det vara bra att börja på deltid med frilans i början, för att sedan öka på arbetstimmarna om man märker att ens idé får fart. Som frilansare kan du antingen registrera dig som enskild firma eller anmäla dig till en frilansarpool.

Hur frilansar man som musiker?

Eftersom vårt samhälle är uppbyggt på arbetslinjen där dagarna är uppdelade i kontorstid och fritid kan det verka svårt att komma igång med att göra sitt eget schema. Som musiker kommer du behöva arbeta obekväma arbetstider, till exempel kan en bröllopsspelning innebära många timmars repetition med bandet och en sen kväll när själva spelningen äger rum. Det är viktigt att ha koll på hur många timmar man arbetar när man frilansar, eftersom man kommer att fakturera för denna tid. I och med detta är det smartast att ta betalt per timme och inte få en utlovad klumpsumma, eftersom du inte vet hur lång tid det kommer att ta innan du har lärt dig en viss basslinga eller satt ackorden på snyggast sätt. På internet finns många enkla fakturamallar som du kan härma när det väl är dags att skicka iväg din faktura. Det bästa sättet att lära sig är att testa.